Toonzaal open op zaterdag
9, 16 en 23 november
7 en 14 december
Telkens van 10u tot 16u30

Europort_Blog_Banner

Uitstraling, gemak of duurzaamheid: waarom kies jij voor eik in je interieur?

Op basis van decennialange ervaring inzake eikenhout, bevindt Europort zich als geen ander in de positie om de beweegredenen te achterhalen van wie gaat voor eikenhout. Over het algemeen zijn er drie insteken die iemand ertoe brengen om voor eik te gaan: uitstraling, gemak en duurzaamheid. Tijd om ze even in detail toe te lichten.

Op basis van decennialange ervaring inzake eikenhout, bevindt Europort zich als geen ander in de positie om de beweegredenen te achterhalen van wie gaat voor eikenhout. Over het algemeen zijn er drie insteken die iemand ertoe brengen om voor eik te gaan: uitstraling, gemak en duurzaamheid. Tijd om ze even in detail toe te lichten.

 

  1. Uitstraling

De beweegreden die bij kopers met stip op 1 staat: de uitstraling. De Franse wintereik waar we bij Europort zo bij zweren, laat zich dan ook niet enkel kenmerken door een uitgesproken nerven en mooie noesten, maar dekt ook een brede verscheidenheid aan kleurtinten. Door de keuze voor Frans eikenhout met al een eerder leven achter de rug of met een bepaalde afwerkingstechniek, ontsluit je het karakter van Franse eik voor jouw interieur, zonder het risico op clashes, ongeacht jouw stijl.

 

Een van de grootste misvattingen is namelijk dat zo’n doorleefde eik enkel zou passen bij een eerder landelijke stijl, maar de mogelijkheden gaan veel verder dan dat rustieke karakter. Het hout laat zich immers probleemloos combineren met ruwe steen, crepi, beton, glas, staal, natuursteen en andere afwerkingen zoals terrazzo of solid surface-materialen zoals Corian, wat maakt dat Franse eik zich niet enkel leent tot verschillende kamerinvullingen (tot zelfs de badkamer), maar ook tot verschillende woningtypes, van fermettes tot hypermoderne lofts met een industriële look.

 

  1. (Onderhouds)gemak

Prachtig eikenhout afdekken zou niet enkel zonde zijn om niet van de uitstraling te kunnen genieten, doe je dit langdurig dan zullen vast en zeker kleurverschillen onder impuls van UV-licht ontstaan. Kies je voor een eiken tafel, dan is het raadzaam om consequent onderzetters te gebruiken. En wordt er dan toch eens gemorst, dan veeg je beter mee in de lengterichting van het hout. Met een droge of eventueel licht vochtige doek. Zepen of andere schoonmaakmiddelen laat je beter achterwege. Eventueel kan je na verloop van tijd het meubel of de deur (bij ontbreken van vernissen) ook voeden met een houtolie, waarmee je de aanblik meteen zal weten op te frissen.

 

Bij Europort leveren we het beste bewijs dat eikenhout, mits wat goed huisvaderschap, een leven lang meegaat. Of zelfs langer!

 

  1. Duurzaamheid

Wist je dat 1 m³ wintereik (Quercus petraea) ruwweg 1.058 kg CO2 uit de atmosfeer weet te houden? Om dit te kaderen: andere materialen zoals beton (+ 529 kg CO2/m³), kunststof (+ 6.613 kg CO2/m³), staal (+ 21.821 kg CO2/m³) en aluminium (+35.708 kg CO2/m³) slaan geen CO2 op, wel integendeel. Ze dragen doorheen hun productieproces in meer of mindere mate bij aan de uitstoot van koolstofdeeltjes. Terug naar de wintereik dan maar: die vindt vooral een vruchtbare voedingsbodem op goed ontwaterde stenige bodems, en basische of matig zure leemhoudende zandgronden. In tegenstelling tot de zomereik zal je de Quercus petraea niet terugvinden op zeer arme zandgronden, noch op zware, slecht ontwaterde kleigronden.

 

Hun groeisnelheid houdt nauw verband met (wisselende) klimatologische omstandigheden. Zo remt de groei af in koude, droge jaren, om te versnellen in warme, natte periodes. Over het algemeen kunnen we stellen dat een goed groeiende, vrijstaande na een eeuw een stamomtrek van 2,5 à 3,5 meter bereikt, om er nadien per eeuw iets minder dan 2 meter stamomtrek bij te doen. De 2 oudste eiken van het land - de Duizendjarige eik van Lummen en de Gros Chêne de Liernu - zijn echter geen winter-, maar zomereiken.

 

Doorheen de eeuwen is de eik altijd enorm belangrijk geweest, om z’n eikels als varkensvoer, het looizuur uit z’n bast en natuurlijk ook z’n uitstekende eigenschappen voor houten constructies, van schepen tot meubels. En nu dus ook als carbon sink, waarbij CO2 letterlijk uit de atmosfeer wordt gehouden door vloeren, deuren, trappen en meubels uit eik.